VÝŽIVOVÉ DOPLNKY A VÝŤAŽKY Z HÚB NA PREVENCIU VZNIKU OCHORENÍ

Tráviace problémy, metabolizmus

Pri metabolických procesoch sa v organizme vytvárajú toxické látky. Sú následkom nesprávnej životosprávy. V organizme každého človeka sa produkujú toxické látky, ktoré organizmus nedokáže vylúčiť prostredníctvom vylučovacieho systému.
Akákoľvek porucha rovnováhy trávenia je jedným z hlavných zdrojov vnútornej toxikácie. Tento jemný stav rovnováhy závisí od viacerých faktorov. Veľmi dôležité je vylučovanie slín, žalúdočnej šťavy, pankreatickej šťavy, črevných a žlčníkových štiav, s tým spojená harmonická peristaltika čriev, ako aj normálne zloženie črevnej flóry (črevné baktérie).

Funkcie baktérií v čreve

Zápcha neskutočne zvyšuje vstrebávanie toxických látok v čase aj množstve. Nesprávne zloženie črevných baktérií je druhým hlavným zdrojom hromadenia toxických látok. Tieto zmeny signalizujú narušenie rovnováhy nášho tráviaceho traktu.
Narušenie bakteriálnej rovnováhy spôsobuje infiltráciu veľkého množstva toxických, zaťažujúcich látok. Hnilobné a kvasné procesy, ktoré prebiehajú namiesto trávenia zároveň poškodzujú sliznicu čriev. Cez poškodenú sliznicu čriev sa nekontrolovane dostávajú do krvného a lymfatického systému produkty hnilobných a kvasných procesov. Poškodená sliznica čriev prepúšťa škodlivé produkty hnilobných procesov, ktoré znižujú regeneračnú schopnosť sliznice.

Nesprávne zloženie baktérií hrubého čreva spôsobuje ďalšie komplikácie, obzvlášť v spojení s rozkladom žlčníkom štiav. V hrubom čreve sa uvoľňujú také bakteriálne kmene, ktoré žlčníkovú šťavu premieňajú na rakovinotvorné látky. Tieto baktérie sa premnožujú najmä u takých ľudí, ktorí jedia veľa mäsa a popri tom málo zeleniny, ovocia a obilnín. Akokoľvek neuveriteľne to znie, poškodenie hrubého čreva má nežiaduci vplyv aj na baktérie ústnej dutiny. Napríklad stav zubov závisí nielen od dentálnej hygieny, ale aj od stavu hrubého čreva.
Nesprávne zloženie mikroorganizmov tráviacej sústavy napomáha premnoženiu hnilobných a kvasných húb najskôr v tráviacej sústave, neskôr sa premnoženie rozšíri aj na iné orgány, vo vážnych prípadoch do celého organizmu. Vyhubiť sa nemôžu a ani sa nedajú. Prítomnosť húb v tráviacej sústave je do istej miery prirodzená, a z hľadiska organizmu aj želaná. Tieto huby predstavujú v črevách cudzie telesá, tým pádom stimulujú imunitný systém k lepšiemu fungovaniu. Na druhej strane pomáhajú odstrániť z organizmu ťažké kovy. V prípade, že sa v organizme premnožia, dokážu spôsobiť veľké problémy. Všetky látky potrebné na ich rozmnožovanie a životaschopnosť získavajú z nášho organizmu. Svoje metabolické splodiny vylučujú do nášho organizmu. Parazitujú na nás. Niet divu, že títo pacienti sú unavení, žiaľ trpia aj inými ochoreniami.

Detoxikácia tráviacého traktu

Ak máme nadváhu, máme málo telesného pohybu, nepravidelné stravovanie, naša nervová sústava je nevyvážená, máme nedostatočný príjem tekutín, nezdravý spánok, môžeme si byť istí, že sme v štádiu toxikácie. Podozrenie môžeme mať aj pri nasledovných príznakoch: zápcha, hnačka, zapáchajúci pot a moč, pach z úst, zlý dych, opuchnutý povlakovitý jazyk, paradentóza, rýchlo sa kaziace zuby, vzdúvanie, únava po jedle. Pri týchto stavoch toxické látky, tak ako sme spomínali, vznikajú hlavne v tráviacej sústave a napádajú priamo pečeň.
Sieť vlásočníc tráviacej sústavy, ktorá transportuje aj živiny a toxické látky vedie priamo do pečene. Pečeň je ten prvotný orgán, ktorý oddeľuje, premieňa a neutralizuje tie látky, ktoré vznikajú v procese trávenia.

Laboratórnymi vyšetreniami dokážeme najjednoduchšie sledovať metabolizmus tukov. Ak máme v potrave veľké množstvo tukov, pečeň nie je schopná ich hneď premeniť, preto sa nielen zvyšuje obsah tuku v krvi, ale aj pečeň sa stáva mastnejšou. Pečeň sa snaží za každých okolností splniť tú svoju úlohu, ktorou spracováva tuk z krvi. Nespracované tuky sa sčasti ukladajú vo vlastných bunkách pečene. Takto vzniká pečeňový tuk. Tie toxické látky, ktoré pečeň nedokáže premeniť do takej formy, aby sa vylúčili pomocou vylučovacej sústavy, sa ukladajú v organizme.

Najdôležitejším vylučovacím orgánom sú obličky. Preto je dôležité, aby sme prijímali dostatočné množstvo kvalitných tekutín, tým napomáhame činnosti obličiek. Obličkám pomáhajú vo vylučovaní aj iné orgány, napríklad koža – máme na mysli potenie. Rovnako pomáhajú pľúca, existujú také látky, ktoré sa z nášho organizmu odstraňujú dýchaním. Správne fungujúca tráviaca sústava je tiež dôležitou súčasťou vylučovania.
Najväčšou zásobárňou sú spojivové tkanivá. Patria sem kosti, kĺby, šľachy, svaly, tukové tkanivá, koža, skelet vnútorných orgánov a ešte mnoho ďalších. Toto je vysvetlením toho, že starších ľudí bolia kĺby, chrbtica, kosti, ich pokožka stráca obsah vody. V prípade, že na sebe pociťujeme príznaky nahromadenia toxických a balastových látok, existuje niekoľko spôsobov ako zistíme ich mieru.

Alergia, ochorenia dýchacích ciest
Počet alergických ochorení sa neustále zvyšuje, príčiny ich vzniku sú veľmi zložité. Na jednej strane sú to neprirodzené látky, ktoré sa v prostredí vyskytujú v čoraz väčšom množstve, na druhej strane zohrávajú úlohu pri vzniku ochorení genetické, psychické a imunologické faktory.

Pri vzniku alergie, v priebehu ochorenia, v periodickom objavovaní sa príznakov zohrávajú úlohu viaceré faktory. Základom alergických ochorení je v prvom rade dedičnosť- genetické a biologické pozadie, na ktoré poukazuje zvýšený výskyt alergií v rámci rodiny. Táto precitlivenosť však sama osebe bezpodmienečne nevedie ku vzniku alergických príznakov. Aj spolupôsobenie ostatných faktorov určuje kedy, v akej forme a s akým stupňom vážnosti sa objavia jednotlivé príznaky, či budú tieto príznaky jednorázové, opakujúce sa, alebo trvalé.  Tieto faktory sú škodlivé vplyvy prostredia (napr. cigaretový dym, znečistené ovzdušie), psychosociálne faktory, aktuálna prítomnosť alergénov a aktuálny stav organizmu (napr. stres, nákaza, choroba, hormonálna a látková výmena).

Posilňovanie imunitného systému
Ten kto má silnú imunitnú sústavu je zdravý, a kto je zdravý je aj pekný.
Nástupom zimných mesiacov prechladne čoraz viac ľudí, ochorejú, alebo čo je ešte horšie skolí ich chrípka. Za to všetko vďačíme zmenám počasia, ochladeniu, vlhkému vzduchu, čo vytvára priaznivé podmienky pre rozmnožovanie choroboplodných mikroorganizmov. Niektorí sú menej náchylní na ochorenia, v ich prípade používame pojem silnej imunitnej sústavy. Posilnením imunitného systému dokážeme posilniť vnútornú obranyschopnosť organizmu, dokážeme predchádzať chrípke, resp. zmierniť jej príznaky.

V dojčenskom veku je veľmi dôležitá výživa materským mliekom, pretože materské mlieko je bohaté na všetky také protilátky, ktoré ochránia dieťa pred množstvom nákaz. Nemusia žialiť ani tie matky, ktoré svoje dieťa nevedia dojčiť, pretože dnes už aj výrobcovia dojčenskej výživy robia všetko v záujme toho, aby sa ich výrobky zložením čo najviac priblížili materskému mlieku. Mnohé dojčenské výživy majú v súčasnosti vplyv na posilňovanie imunitného systému. Pre také bábätká, alebo aj väčšie deti, ktoré trpia nechutenstvom, neradi jedia, sa na posilnenie imunitného systému odporúča prijímať probiotiká. Tieto prípravky sú schopné nielen podporovať imunitný systém prostredníctvom črevnej sústavy, ale normalizujú aj chuť do jedla.

Existujú aj také prípravky, ktorými sa rodičia postarajú nielen o príjem probiotík, ale zároveň nimi dopĺňajú aj potrebné vitamíny.
Takým deťom, ktoré prechádzajú z jednej nákazy do druhej sa oplatí podávať prípravky na posilnenie imunity. Imunitný systém detí sa účinkom prípravku naučí odolávať nákazám, vytvárať protilátky proti choroboplodným mikroorganizmom, aby v prípade, keď sa naozaj stretnú s takouto baktériou, boli pripravení pustiť sa s ňou do boja.

Základným kameňom posilňovania imunitnej sústavy je správne stravovanie. V črevnom systéme sa rozhodne o tom, koľko minerálnych látok a vitamínov je schopný náš organizmus využiť. Črevná flóra sa nezúčastňuje iba na odbúravaní potravy, ale je schopná ochrániť organizmus pred neželanými baktériami, hubami a vírusmi, resp. vytvára aj pre organizmus nepostrádateľné vitamíny. V záujme zachovania črevnej flóry konzumujme denne jogurty so živou mikroflórou a zeleninu a ovocie bohaté na vlákniny (cvikla, reďkovka, brokolica, jablko, južné ovocie).
Vitamíny A , B, C, a E nachádzajúce sa v rastlinách, ako aj iné antioxidanty zvyšujú odolnosť organizmu. Odporúča sa z času na čas vykonať čistiacu kúru v záujme dlhodobého zachovania zdravia.

Pri posilnení imunitného systému zohráva dôležitú úlohu aj pravidelný pohyb. Snažme sa stráviť čo najviac času na čerstvom vzduchu, hýbme sa, cvičme, behajme a bicyklujme sa vo voľnej prírode. Popri tom je dôležité uvoľnenie organizmu, čím dokážeme bojovať proti stresu. Oplatí sa chodiť pravidelne do sauny, čo je vynikajúcim nástrojom detoxikácie organizmu, posilňuje imunitný systém a cievy.
V súčasnosti je najviac obľúbená infrasauna, ktorá okrem detoxikácie napĺňa organizmus životodarným svetlom, ktorým uvoľňuje v organizme nahromadené napätie. Zloženie infračervených lúčov je totožné so slnečnými lúčmi, avšak neobsahujú škodlivé UV svetlo

Prevencia rednutia kostí (osteoporózy)

Nad 35 rokov organizmus prakticky každého jedinca odbúrava viac kostí ako produkuje. Riziko vzniku osteoporózy závisí najmä od toho, akú má jedinec kostnú masu a ako rýchlo ju začína strácať.

Sila kostí závisí od ich tvaru, rozmerov a hustoty. Hustotu kostí určuje na jednej strane obsah minerálnych látok (najmä vápnika a fosforu), na druhej strane obsah organických látok (napr. kolagénové vlákna). Osteoporóza neovplyvňuje tvar kostí a rozmery, avšak postupne klesá ich hustota v dôsledku úmerného znižovania obsahu minerálnych látok a organických zložiek. Aj v súčasnosti je predmetom výskumu čo spôsobuje tieto zmeny, proces je s veľkou pravdepodobnosťou spojený s poruchami tvorby kostí.

Živá kosť sa neustále premieňa. Popri neustále sa vytvárajúcom kostnom tkanive sa staré postupne odbúrava, čo vedie v prípade mladého organizmu k úplnej obnove kostí v priebehu 2-3 mesiacov. V detskom veku je tvorba kostí rýchlejšia ako odbúravanie, preto sa kostná masa zväčšuje. Do 30 roku života dosiahne kostná masa svoje maximum, tvorba kostí a ich odbúravanie je v rovnováhe. Následne (ak jedinec nie je vyslovene fyzicky aktívny) sa tvorí o trochu menej kostí, než koľko sa odbúrava.

Riziko vzniku osteoporózy závisí vo veľkej miere od toho, akú má jedinec do 35 veku života kostnú masu a ako rýchlo ju neskôr začína strácať. Čím bola kostná masa väčšia, tým je menšia pravdepodobnosť, že strácanie kostí v starobe dospeje až do štádia osteoporózy.

Ku zdravej tvorbe kostí je potrebná strava bohatá na vitamín D a vápnik. Vitamín D je nepostrádateľný na vstrebávanie vápnika z čriev, samotný vápnik zase okrem toho, že je základnou stavebnou zložkou kostí, stimuluje tvorbu kostí. Nedostatočný príjem vápnika a vitamínu D zvyšuje riziko vzniku osteoporózy.

Nervový systém, duševná sviežosť

Podľa jedného amerického výskumu možno mozgovú činnosť a pamäť výrazne zlepšiť takou zmenou životosprávy, hlavnými časťami ktorej sú zdravé stravovanie, pravidelný pohyb, používanie protistresových techník, resp. cvičenia na rozvíjanie pamäti.
Vedci už dávnejšie zistili, že stravovanie a pravidelný pohyb nezohrávajú úlohu iba pri zachovaní fyzického zdravia, ale rovnako významnú úlohu zohrávajú aj pri zachovaní mentálneho zdravia. Zároveň sledovali účinky pamäťových hier a protistresových techník, ktoré boli aplikované spolu s vyššie uvedenými. Dospeli k tomu názoru, že výrazne zvyšujú činnosť mozgu a kongenitívne funkcie.

Počas výskumu po dobu dvoch týždňov sledovali účastníkov dodržiavajúcich zásady správnej životosprávy, ktorá sa skladala z nasledovných úloh:
– S cieľom trénovať mozog museli lúštiť krížovky a hrať iné pamäťové hry pravidelne každý deň.
– V záujme zachovania fyzického zdravia bola súčasťou programu každodenná prechádzka.
– Účastníci sa päťkrát denne stravovali, ale prijímali iba malé množstvo potravy, aby zabránili znižovaniu hladiny glukózy v krvi. Glukóza je jedným z najdôležitejších zdrojov energie pre činnosť mozgu. Základom diéty bol jedálniček bohatý na omega- 3 mastné kyseliny, antioxidanty a sacharidy s nízkym glykemickým indexom.
– Na uvoľnenie stresu účastníci pravidelne vykonávali relaxačné cvičenia. Je to dôležité aj preto, lebo účinkom stresu organizmus produkuje kortizóny, ktoré poškodzujú mozgové bunky a pamäť.

 

Výsledky výskumu potvrdili, že zdravá životospráva dlhodobo zlepšuje pamäť, v dôsledku nej sa zlepšili aj verbálne schopnosti účastníkov výskumu.
Samozrejme prechod na zdravú životosprávu nemá za dva týždne žiadne pozoruhodné výsledky, avšak jej dlhodobé dodržiavanie výrazne zlepšuje náš telesný aj duševný stav.

Ochorenia srdca a cievneho systému

Srdcovo- cievne ochorenia sú ešte stále jednou z najčastejších príčin úmrtia. Vznik týchto ochorení úzko súvisí so životosprávou.
V záujme zníženia rizika vzniku ochorenia je potrebné vyhýbať sa pri stravovaní zvýšenému príjmu tukov, treba dbať na konzumáciu dostatočného množstva vápnika, horčíka, selénu, vitamínu C, vitamínu B6, vitamínu E, polyfenolov, potrebného množstva potravinárskej vlákniny a na dostatočný telesný pohyb.

Aj zmena životosprávy stačí na to, aby už vzniknutá artérioskleróza ustúpila. Artériosklerózu netreba považovať za definitívne a neodvrátiteľné ochorenie. Vytvorením správnej životosprávy si dokážeme udržať svoje zdravie. Popri pravidelnom pohybe a diéte zohrávajú dôležitú úlohu pri vzniku vysokého krvného tlaku aj stres a duševné zdravie. Trvalý stres vedie ku zvyšovaniu krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Tieto v prípade nedostatku pohybu a relaxácie podporujú vznik artériosklerózy, a ostatných s ňou spojených ochorení. Preto je dôležitá pravidelná životospráva, počas ktorej sa snažme vyhýbať stresu.

Dostatočné množstvo balastových látok prijatých potravou zabraňuje vstrebávaniu tukov a cholesterolu z čriev. Preto dbajme o to, aby náš jedálniček pozostával najmä zo zeleniny, ovocia a šalátov. Tieto obsahujú v dostatočnom množstve potrebné vitamíny, ktoré zabraňujú vzniku poškodení v dôsledku zápalových procesov.
Pri vegetariánskom stravovaní sa do organizmu dostáva veľké množstvo flavonoidov. Táto účinná látka má priaznivý vplyv na obehový systém a považuje sa aj za látku zabraňujúcu vzniku rakoviny.
Rovnako dôležitý je aj obsah nenasýtených mastných kyselín v potrave. Tieto mastné kyseliny sa v prvom rade nachádzajú v rastlinných olejoch lisovaných za studena.

Vyhýbajte sa aj nadmernému soleniu, namiesto soli používajte rôzne koreniny.

Na tráviace a metabolické problémy

Pri alergiách a dýchacích problémoch

Na posilnenie imunity

Prevencia osteoporózy

Pre nervový systém a duševnú sviežosť

Kardiovaskulárne ochorenia